Osredotočenost na vzdrževanje in zagotavljanje pravilnega delovanja kompresorja in strojev mora biti običajna praksa v vsakem podjetju. Še posebej bodite pozorni na pripravo kompresorja na prihajajoče zimske mesece. Vsakdo, ki uporablja kompresor, pozimi, ko temperatura okolice pade blizu ali pod zmrzovanje, mora narediti nekaj preprostih pregledov, s katerimi boste zagotovili zaščito svoje proizvodnje in se izognili dragim in nepotrebnim računom za popravilo.

1. Na kaj moramo biti pozorni, ko temperatura pade?

Kondenz v stisnjenem zraku, lahko povzroča težave. Ne glede na tip sistema vaše proizvodnje, zagotovite da vsi sistemi obdelave kondenza delujejo pravilno. Preverite izpuste kondenza,
cevovode, sušilce zraka da so izpravni in delujejo pravilno. Preverite da so cevi, ki tečejo zunaj zgradbe izolirane. S tem ne boste samo preprečili poka cevi, temveč tudi dovoda kondenza na naprave in stroje.
Če uporabljate sušilec zraka, kjer temperatura izpostavljene cevi lahko pade pod točko rosišča sušilca, se vam bo kondenz pojavljal tudi za sušilcem. V mokrem vremenu zagotovite, da skozi sesalni filter ne prihaja voda ali sneg, saj bi to lahko zamašilo vhodni sesalni filter.
Namig: Če se kompresor, sušilec ali separator voda-zrak, dalj časa ne uporablja, svetujemo, da izpraznite iz njih ves kondenz in tekočine, da ne bi prišlo do zmrzali in razpokov.

2. Ste razmišljali o toplotnem izmenjevalcu?

V postopku pridobivanja stisnjenega zraka, zračni kompresorji proizvajajo vročino, ki se lahko ponovno uporabi v različnih oblikah. V optimalnih pogojih, se lahko ponovno uporabi 90% toplote, ki jo proizvede kompresor. Toplotni izmenjevalec lahko zniža stroške ogrevanja vode ali pa služi za dogrevanje proizvodnje hale.

3. Preverite izpuste kondenza

Izpust kondenza je velikokrat pozabljen ali ignoriran. Ali se ga sploh ne zmontira, ali pa je zmontiran kje, kjer zlahka pozabimo nanj. Glavna naloga izpusta kondenza je izpuščati nezaželene vode iz dotične opreme, naj bo to kompresor, rezervar, sušilec, filtri..Praviloma bi bilo potrebno vložke izpuste kondenza menjati enkrat letno. Naj bodo izpusti kondenza na listi letnega vzdrževanja!

4. Vzdrževanje zračnih filtrov

Velikokrat, kot na izpust kondenza, pozabljamo tudi na zračne filtre. Zračni filtri predstavljajo
zelo pomembno nalogo, pri zagotavljanju čistosti zraka na obdelovalnih strojih. zamašeni in
prenasičeni filtri nimajo enake kapacitete pretoka zraka, kot novi in nimajo možnosti
zadrževanja trdih delcev, olja, tekočine.., kar vodi v primanjkovanje zraka na obdelovalnih
strojih in celo možne prekinitve proizvodnje ter možne poškodbe zaradi nečistega zraka. Poleg
tega kompresor, da bi dosegel nastavljeni tlak, dela več, zato porablja več energije ter se hkrati
lahko preobremeni, kar posledično vodi v okvaro kompresorja. Toplo priporočamo, da mesečno
pregledujete pravilno pretočnost filtrov, ter 1x letno zamenjate vložke filtrov, da bi zagotovili
nemoten proces vaše proizvodnje.

 5. Odkrivanje in odpravljanje puščanja zraka

Težko je odkriti mesto, kjer stisnjen zrak uhaja iz sistema. Posebaj težko je najti male luknje. Puščanje zraka vodi v padec tlaka, kar moti in ustavlja proizvodnjo. priporočamo, da vsaj 1x letno pregledate cevovode in se prepričate, da puščanja ni. Poškodovane dele zamenjajte. Priporočamo tudi, da v kolikor to še niste storili, stare jeklene cevovode zamenjate z aluminij Infinity inštalacijo